Vanwege het Coronavirus werken wij van Data Science Lab allemaal vanuit ons thuislab. Hier 11 tips van ervaringsdeskundigen om het thuiswerken tot een succes te maken.

Door de coronarestricties en aanbevelingen wordt wereldwijd een groot thuiswerkexperiment uitgevoerd. Voor sommige bedrijven zal dat een grote verandering betekenen. Voor andere, zoals bijvoorbeeld Gitlab — een bedrijf dat niet eens een kantoor heeft — is het business as usual. Hoe het experiment uit zal pakken voor bedrijven die er nog niet zo aan gewend zijn, kan nog alle kanten opgaan; en hoe lang het nog zal duren, weet niemand. Het is dus belangrijk om goed na te denken over hoe we dit met z’n allen gaan aanpakken.

Gelukkig hebben bedrijven als Gitlab, en andere individuen en organisaties met veel ervaring in het thuiswerken, al vele tips online staan. Hoewel Data Science Lab geen remote-first bedrijf zoals Gitlab is, hebben ook wij al veel ervaring met thuiswerken. Daarnaast leent Data Science zich natuurlijk ook uitstekend voor een thuiswerksituatie. Daarom hebben we voor jullie het een en ander aan tips verzameld om ook jouw thuiswerkervaring een stukje aangenamer en productiever te maken.

1. Richt een aparte werkomgeving in

Zorg ervoor dat je een aparte werkomgeving hebt, welke je voor het werk kan betreden en aan het einde van je werkdag weer kan verlaten. Dit zodat je niet leeft en werkt in dezelfde ruimte. Want op die manier kom je niet tot rust, niet in werkmodus, of allebei niet.

Helaas schrijf ik dit in een Amsterdams apartement van amper 30m2, waardoor bovenstaand nogal lastig bewijst. Een persoon op HackerNews geeft aan dat hij dit oplost door het bureau van staan- naar zitstand te veranderen, welke voor hem respectievelijk werken en ontspannen betekenen. Op eenzelfde fiets zou je andere virtuele ‘ruimtes’ kunnen inrichten. Bijvoorbeeld door een deel van je tafel alleen aan je home office te wijden. Of misschien door simpelweg een andere stoel neer te zetten. Dan hoor je toch nog een beetje bij de mensen die wel woonruimte hebben.

Hier werkt Martijn aan de Data Science L’app of een van zijn vele andere projecten.
Michelle begint elke ochtend stipt om 9:00

2. Stel vaste werktijden in

Een voordeel van thuiswerken is dat je niet direct gebonden bent aan de standaard werktijden. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Het is aanlokkelijk om nog een poosje door te knorren, om vervolgens lang te ontbijten en nog even uit het raam te turen. Er zitten tenslotte toch nog genoeg uren in de dag.

Aangeraden wordt om vaste werktijden in te richten, om je zo een moment van start en eind te geven. Als je ook op een bepaald moment weer stopt met werken, voorkom je dat werk en leven zich gaan mengen, waardoor je afhankelijk van je persoonlijkheid dan wel de huidige werkdruk, de hele dag werkt of de hele dag je werk uitstelt.

3. Kleed je aan

Het is naast té flexibele werktijden ook aanlokkelijk om de dag door te brengen in een badjas. Dat zou op zich niet uit hoeven maken voor je werk, maar het is aannemelijk dat je deze outfit associeert met luieren. Bovendien ziet het er netter uit tijdens een video-conference als je gekleed bent. Dus neem een douche en trek een vers hemd van de plank.

Hier werkt Coen normaal aan zijn beats, maar per heden ook voor het St. Antonius ziekenhuis.
Vanuit deze kleurrijke omgeving werkt Fré voor Kandoor.

4. Ga naar buiten

Zeker in tijden van corona is het belangrijk om een beetje vitamine D en frisse lucht te pakken. Ook is het goed om in beweging te blijven door een stukje te gaan wandelen of hardlopen. Wat een reageerder op HackerNews aanraadt is om elke ochtend vlak voor je starttijd van tip nummer 2, een blokje om te lopen, en hetzelfde te doen aan het eind van de dag. Op deze manier kan je echt even ‘resetten’ en verleen je extra psychologisch krediet aan je start- en eindtijd.

5. Geen huishoud-taken

Huishoudtaken moeten toch gebeuren, maar je bent al gauw drie uur verder. Zorg dus dat je net als ‘normaal’ je huishoudtaken buiten werktijd houdt. Dat gezegd, kan het dikwijls een goed idee zijn om in een korte pauze een beetje op te ruimen of af te wassen. Maar pas op dat je niet ineens je hele huis aan het poetsen bent onder het mom van “huishoudtaken moeten toch gebeuren”, want voor je het weet ben je al gauw drie uur verder. Een uitzondering op deze regel is op het moment het wassen van je handen of spullen die je mee naar buiten hebt genomen, zoals vaak je telefoon. Het virus kan lange tijden overleven buiten het lichaam.

Gijs zal niet snel last krijgen van COVID-19, maar wel van zijn gewrichten en tanden.
Hier werkt Koen voor De Key met een fles Tequila in de aanslag.

6. Bel je oma

Om te kijken hoe het met haar gaat. Maar ook om een beetje persoonlijk contact te krijgen. Idem dito voor vrienden en andere familie. Of spreek met ze af voor een wandeling door het park. Soms moet je even over koetjes en kalfjes praten (al praat je waarschijnlijk de hele tijd over een virus).

7. Stel pauzes in

Bijvoorbeeld om naar buiten te gaan, of om even te bewegen. Een populaire productiviteitsstrategie is de pomodoro-method, vernoemd naar de rode keukentimer. 25 minuten werken, 5 minuten pauze. En dan van tijd tot tijd een langere pauze. Ook is het goed voor je lichaam om zo nu en dan even op te staan en te bewegen. Iets dat wordt beaamd door een meneer die tips geeft over tip 8.

Hier klust Job, net als Coen, voor het St Antonius ziekenhuis.
Nog een tip van Gijs: houd je uien uit het licht, dat vinden ze niet fijn.
Tijdens het werk voor Blokker verliest Rick zijn data niet uit het oog.

8. Zorg voor een ergonomische setup

Zodat je geen rug of nekklachten krijgt. Bureaus op kantoor zullen zich doorgaans beter lenen voor een werkdag dan wat men thuis heeft staan. Zie hier een filmpje voor tips:

9. Houd de bedrijfscultuur in gang

Onderhoud contact met de rest van het bedrijf, door ‘leuke’ dingen door te laten gaan. Meetings met een biertje, even bijpraten. Dat kan allemaal digitaal. Het is minder gezellig, maar het is iets.

Één iemand in het bijzonder vindt het gezellig dat Swetta thuis voor ProRail werkt.
Daan houdt zijn brein tijdens lunch graag warm met een puzzel.

10. Geen lunch achter de computer

Smaken verschillen, maar over het algemeen wordt het aangeraden om een apart moment en een aparte plek te nemen voor de lunch. Zo breek je de werkdag in twee met een ontspanmomentje, helemaal voor jou. Het kan ook een goed moment zijn voor een ommetje.

11. Schaam je niet voor je achtergrond

We zitten nu allemaal in hetzelfde schuitje, en niet iedereen (vrijwel niemand) heeft de tijd gehad om een nette thuiswerkomgeving zonder afleidingen of gekkigheden in te richten. Niemand zal er dus van opkijken als opeens je hond, kind of butler door de achtergrond van je Skypegesprek paradeert. Zolang je tip 3 hebt opgevolgd en in ieder geval een shirt aanhebt dan doe je het voor nu goed genoeg.

Ook tijdens de verhuizing van Suzan moet gewoon gewerkt worden voor Olympia.

Ik hoop dat bovenstaande tips een beetje kunnen helpen om de thuiswerksituatie de komende periode een beetje aangenamer te maken. Experimenteer ermee, en realiseer dat je uiteindelijk gewoon iets moet vinden dat voor jou werkt. Voor sommigen zal een laptop en een headset genoeg zijn voor een thuiswerk-setup, en andere zullen een wat rigoreuzere routine nodig hebben. Mocht je in het laatste kamp zitten en helemaal overboord willen gaan, dan is hieronder te vinden een uitstekend artikel van Stephen Wolfram, die al 30 jaar als thuiswerkende CEO zijn bedrijf Wolfram Research leidt.

Andere resources geraadpleegd voor dit artikel:

Groeten uit het Lab en veel succes gewenst de komende tijd.