Buddyhuis app is live

Liefde vinden via apps als Tinder, Happn of Grinder is tegenwoordig net zo normaal als dat je elkaar ontmoet in de kroeg. Buddy en oprichter van het Buddyhuis, Femke Riel, dacht tijdens de eerste golf van COVID19: dit moet toch ook mogelijk zijn voor lotgenoten of liever gezegd Buddy’s. Digitaal contact tussen gelijkgestemden met kanker, wanneer jij daar behoefte aan hebt, eventueel zonder fysiek contact zorgt ervoor dat je er nooit alleen voor staat.

Het Digitale Buddyhuis

Het Buddyhuis en Data Science Lab hebben samen de app ontwikkeld, waarin Buddy’s digitaal met elkaar in contact kunnen komen en gekoppeld worden aan elkaar door intelligente matchmaking. “Na een oproep op LinkedIn over een digitaal buddyhuis hebben we direct vanuit ons label Data For Good, besloten om samen met het Buddyhuis een app te ontwikkelen met digitale matchmaking. We zijn graag maatschappelijk betrokken en gunnen iedereen een buddy.”, aldus Boudewijn Gresnigt CCO bij Data Science Lab. “Met de app bieden we iedereen, ook de ziekere patiënt die gebonden is aan huis, de mogelijkheid om het sociaal isolement te verkleinen. De patiënt kan nu zelf bepalen wanneer die buddycontact wil”, zegt Riel. Het Digitale Buddyhuis bestaat uit een App (Apple Store & Google Play Store), voor beveiligd buddy-to-buddy chat contact en intelligente match-making.

Intelligente Matchmaking

Voorheen werden Buddy’s handmatig aan elkaar gekoppeld, dit kost veel tijd. “Het proces is vervangen door een intelligente matchmaking. Een nieuwe buddy downloadt de app en vult het registratieformulier in. Op basis hiervan worden er automatisch meerde buddymatches gemaakt waarvan één buddymatch wordt goedgekeurd door iemand van stichting het Buddyhuis,” aldus Gresnigt. “De sociale controle blijft belangrijk dus wordt er een extra check uitgevoerd door een gespecialiseerde matchmaker die controleert of de buddy’s genoeg raakvlakken hebben. Zo wordt een jonge borstkanker patiënt met een kinderwens minder snel gekoppeld aan een oudere buddy die geen kinderwens heeft,”, zegt Riel.

500 Buddy’s

Momenteel zijn er ruim 500 buddy aanmeldingen uit de pilot groep, (ex)borstkanker patiënten van het Sint Antoniusziekenhuis in Utrecht. Alles in de app is schaalbaar ingericht en we hopen zo snel mogelijk nieuwe patiëntengroepen te kunnen toevoegen. De wens van het Buddyhuis is dat deze psychosociale vorm van zorg voor iedereen die dat nodig heeft landelijk bereikbaar wordt. Daarnaast zijn we druk bezig met het vullen van het informatieplatform in de app waar patiënten betrouwbare informatie kunnen vinden toegespitst op hun persoonlijke situatie.

Over het Buddyhuis

Het Buddyhuis is een initiatief van Femke Riel en Annemiek Doeksen. Femke Riel kreeg een paar jaar geleden zelf te maken met borstkanker en Annemiek Doeksen was haar behandelend oncologisch chirurg. Riel: “als je te horen krijgt dat je borstkanker hebt dan stort je wereld even in. Terwijl ik in de wachtkamer zat kwam er een hele vrolijke vrouw binnen met een mutsje op, waardoor ik wist, zij heeft het ook.” Dat gaf Riel veel moed en heeft aan haar oncologische chirurg Doeksen gevraagd of zij niet gekoppeld kon worden aan die vrolijke vrouw. De eerste buddymatch is ontstaan en dit was het begin van het Buddyhuis. Samen zetten ze hun ervaringen, patiënt- en medisch perspectief, in zodat iedereen laagdrempelig een buddy kan vinden. Net zo gewoon als het vinden van een nieuwe liefdespartner.