Van harde cijfers naar de zachte smaak van de perfecte NEIPA

Het eerste volledig data driven bier is een feit. In een samenwerking tussen Uiltje Brewing Company en Data Science Lab is de perfecte – data gedreven – New England India Pale Ale ontwikkeld.

Wil jij het bier proeven?
Wil jij dit bier proeven om te kijken of dit inderdaad voor jou het perfecte NEIPA bier is? De Data Driven NEIPA kan je hier bestellen op de website van Uiltje Brewing Company.

Hoe is het bierrecept tot stand gekomen?
Door middel van webscraping worden kenmerken uit de smaakbeschrijvingen van bierreviews gehaald. Deze kenmerken worden door middel van coderen uiteindelijk teruggebracht tot verschillende categorieën. Denk hierbij aan: bierstijl, gemiddelde score, hopsmaken en -aroma’s, , bitterheid, zoet, karamel, fruitsoorten, et cetera. Daaruit ontstaat een databestand waarna een model wordt gemaakt om de perfecte smaakcombinatie te bepalen. Het gaat hierbij niet om het hoogst scorende kenmerk maar volledig om balans. De resultaten zijn met de brouwers van Uiltje gedeeld die dit hebben weten te vertalen naar een recept dat volledig is afgeleid uit deze data-analyse. Door de juiste combinaties en verhoudingen gebruiken is deze NEIPA next level.

Meer weten? 

We hebben twee blogs geschreven over het bier.

En check de video waar de experts aan het woord zijn.