Wat is een Data Strategie?

De mogelijkheden met data zijn oneindig. De transitie naar een data gedreven organisatie staat ongetwijfeld op de agenda, maar waar moet je precies beginnen? We zien veel bedrijven hiermee worstelen. Je hebt ambities en stelt doelen, maar heb je ook een passende strategie?

Waarom een data strategie?

Het gebruik van data en de ontwikkelingen van geavanceerde analysetechnieken in onze wereld neemt in sneltreinvaart toe. Niemand kan ontkennen dat de impact van het gebruik van data op de wereld om ons heen gigantisch is. Maar rondom deze transitie, en data zelf, hangt ook een mist van onbekendheid en onwetendheid. Het ontwikkelen van een datastrategie is daarom essentieel om mee te gaan in de ontwikkelingen, om de koers te bepalen, en waarde uit data te creëren voor jouw organisatie. Een data gedreven organisatie is volgens ons de toekomst.

Wat is een goede data strategie?

Regelmatig krijgen wij de vraag, wat is nou een goede data strategie? Daarvoor moeten we eerst antwoord hebben op de vraag wat is een data strategie. Er is geen eenduidige definitie, maar in onze ogen, is een data strategie een bekwaamheid om met behulp van de ter beschikking gestelde data gestelde doelen te bereiken. Deze doelen bereik je onder anderen met het in kaart brengen van je huidige situatie en een data roadmap. Samen is dit een data strategie.

Een goede data strategie is een strategie die volledig is afgestemd op de behoeften en doelen van de organisatie. Er is dus niet een gouden formule die als blauwdruk gebruikt kan worden voor de perfecte data strategie. Er zijn wel vaste ingrediënten die ervoor zorgen dat je een goede data strategie kan creëren (zie afbeelding) en die we binnen Data Science Lab gebruiken om jouw doelen te behalen. We brengen eerst de ambitie in kaart, voeren een maturity scan uit en helpen bij het realiseren van jouw doelen. In de aankomende reeks blogs nemen we je mee in hoe je een goede data strategie ontwikkelt.

Data ambitie

In onze volgende blog vertelt mijn collega Job Gawel (Data Scientist en data strateeg) je alles over data ambitie. Stay tuned!