Jeroen Loeffen, de katalysator voor een transitie naar een data gedreven organisatie.

Organisaties maken meer en meer gebruik van basis analyses tot kunstmatige intelligentie (AI) om bedrijfsprocessen te verbeteren en data gedreven beslissingen te maken. Maar hoe zet je zo’n beweging in gang?

Onze Jeroen begeleidt deze transitie en is de schakel tussen de business en onze data scientisten. Hij kan als geen ander een organisatie in beweging krijgen. Het wordt tijd, maak kennis met Jeroen.

Hi Jeroen, vertel eens wat voor rol heb jij binnen Data Science Lab.?

Ik help organisaties die de ambitie hebben om meer data gedreven te worden. Vaak is er ambitie, maar hebben organisaties moeite te definiëren hoe dit te kunnen realiseren.  Mijn rol is organisaties te helpen in deze transitie en samen met organisaties invulling te geven aan de volgende vragen: Waarom wil je het? Wat wil je bereiken? En hoe gaan we dat doen? Ik ben ervan overtuigd dat je use- case gedreven deze transitie kan starten. Door use- cases tastbaar te maken in dataproducten zie je dat er beweging komt in een organisatie en de organisatie op verschillende fronten ontwikkelt. Voor het realiseren van dataproducten heb je mensen, tools en niet te vergeten data nodig. Ontwikkeling op deze fronten pak je hierdoor gegarandeerd al mee. Daarnaast door het opleveren/ implementeren van dataproducten voeg je directe waarde toe in de organisatie wat de motivatie voor de transitie ten goede komt en een organisatie meer en meer data gedreven wordt.

Samengevat: ik help een organisatie in de transitie naar een data gedreven organisatie de juiste keuzes te maken en de brug te slaan tussen de ‘business’ en de dataspecialisten. Samen bepalen we welke dataproducten de meeste waarde gaan opleveren voor de organisatie en de transitie. Daarnaast begeleid ik het ontwikkelproces van de dataproducten, van Proof of Concept tot implementatie.

En welke vaardigheden heb je voor deze rol nodig?

Het is belangrijk dat je zowel de taal spreekt van de business als die van de dataspecialisten.  Zodat je het gehele speelveld overziet en de brug kan slaan tussen beide partijen. Om impactvolle use- cases te identificeren en een goede datastrategie te definiëren is het daarnaast belangrijk dat je je makkelijk kan bewegen door een organisatie van het management tot aan de werkvloer. Daarnaast denk ik dat creativiteit ook een belangrijke vaardigheid is. Elke organisatie is anders en heeft andere ambities. Per organisatie zal de strategie anders zijn en zul je maatwerk moeten leveren en creatief moeten zijn om deze ambities data gedreven te kunnen realiseren.

Hoe past jouw achtergrond bij deze rol?

Ik ben opgeleid als ingenieur, heb de master Industrial engineering & management in Groningen afgerond. Daarna heb ik een management traineeship bij Tata Steel gedaan en heb ik mij carrière vervolgd in een rol binnen het productiemanagement binnen Tata Steel. Door mijn technische studie en ervaring in een grote corporate die gefocust is op engineering & data heb ik een brede basis kunnen leggen voor deze relatief opkomende essentiële rol binnen de Data Science.

Wat is het allerleukste aan deze rol?

Ik vind het fantastisch dat je de business en de data scientisten kan verbinden en begeleiden in hun transitie om samen een groter doel te behalen. Eigenlijk maak je daardoor beide kanten blij. Je kan iedereen in hun kracht zetten zodat we met z’n allen impact kunnen maken.

We hebben het altijd over de toekomst. Wat is volgens jouw belangrijk voor de toekomst binnen onze branche?

Zoals vanzelfsprekend is niet elke organisatie en ambitie op datagebied hetzelfde. Het is belangrijk dat de ontwikkeling op het gebied van data voor elke organisatie toegankelijk is en wordt. Elke organisatie heeft een gedegen datastrategie nodig om toekomst bestendig te zijn in een continue veranderende wereld.

Heb jij ook nog een vraag voor Jeroen? Neem dan contact met hem op.

VRAGEN?

Jeroen Loeffen

jeroen.loeffen@datasciencelab.nl

+31 (20) 3031414