Hoeveel stoelen kan jij veilig overboeken?

Of we klaar zijn voor versoepelingen of niet, één ding is zeker: met het lekkere weer op komst zijn de stadsparken te klein om iedereen een ruime plek te kunnen bieden. Sinds 28 april mochten eindelijk de terrassen na 6 maanden hun deuren openen, al blijven de restaurantdeuren zelf nog even dicht. Lang niet alle restaurant- en café-eigenaren kunnen in de komende tijd het verlies van afgelopen jaar recht trekken, en zeker niet de locaties die beschikken over vier terrastafeltjes, wankelend op losse kinderkopjes aan de rand van een gracht. Toch wil iedere ondernemer goed voorbereid zijn wanneer de gasten binnen ontvangen mogen worden.

Likje verf op de muur? Check!
Bar geschuurd? Check!
IJsmachine schoon? Check!
Overboekpercentage berekend? “Nouja, in principe kan ik wel een schatting maken,
maar ik wil geen gasten teleurstellen.”

Voorheen wist iedere horecaeigenaar wel hoeveel reserveringen aangenomen konden worden om alle ‘no-shows’ te dekken. En mochten er toch meer personen opdagen dan verwacht, kon er altijd wel een klaptafel tussen twee rugleuning worden gepropt. In de nieuwe situatie heeft een horecazaak niet meer de mogelijkheid om overboekingen een extra tafel of stoel te kunnen bieden, en hebben ‘no-shows’ een grotere invloed op de dagomzet. Het is dus van belang dat een ondernemer nóg beter kan inschatten hoeveel reserveringen aangenomen kunnen worden op een dag, en laten wij daar nou een oplossingen voor hebben bedacht!

 

De techniek

Wij hebben een tool gebouwd voor alle horecaondernemers! Op basis van een historisch no-show percentage, het aantal beschikbare plekken en een bepaald zekerheidsmarge, kan worden bepaald hoeveel stoelen er ‘veilig’ overboekt kunnen worden. In eerste instantie klinkt het niet erg verantwoord: als een restaurant 50 plekken beschikbaar heeft, waarom zou je dan 54 mensen een plek laten reserveren? Dit zou inderdaad niet verantwoord zijn als iedereen die een reservering maakt, daadwerkelijk komt opdagen. Echter, het is een statistische zekerheid dat een gedeelte van de personen die hebben geboekt niet komen opdagen. De tool die hiervoor is ontwikkeld maakt hier slim gebruik van: door het toepassen van een statistische techniek kunnen wij bepalen hoeveel plekken er ‘veilig’ overboekt kunnen worden. Met veilig bedoelen wij de mate waarin een restaurant- of café-eigenaar er zeker van kan zijn dat er geen gasten die vooraf een tafel hebben gereserveerd, geen plek meer kunnen krijgen omdat het restaurant of terras al vol zit. In onze berekening beperken we dit tot een minimum. In de tool kunnen restaurant- en café-eigenaren zelf het aantal plekken, het historische (of verwachte) no-show percentage en de mate van zekerheid bepalen.

 

Zelf aan de slag

Wil je berekenen hoeveel boekingen jij kan accepteren op het terras of in het restaurant?
Ga via deze link eenvoudig aan de slag met de Overboekcalculator!