Claudia

Claudia is één van de vele collega’s binnen het Lab die haar BSc en MSc Business Analytics heeft afgerond aan de VU. Naast haar master heeft ze gewerkt als data analytics consultant bij QNH/Ilionx waarna ze haar afstudeerscriptie schreef bij Van Amersfoort Racing. Het doel van haar scriptie was om nieuwe racetalenten te vinden met behulp van data-analyse en machine learning. Het is geen toeval dat Claudia terecht kwam bij het oude Formule 3 team van Max Verstappen. In het weekend ligt haar focus voornamelijk op Formule 1. Haar ultieme droom is dan ook om als data scientist aan de slag te gaan in de F1. Max, lees je even mee?

Volgens Claudia kan de F1 een voorbeeld zijn voor veel bedrijven. Er zitten enorm veel sensoren in een racewagen. Het is onvoorstelbaar hoeveel data er per seconde wordt gegenereerd. Dat is toch een paradijs voor een data scientist. Aan de hand van deze data zou ze zich willen gaan focussen op het bepalen van de beste racestrategie, dat in veel gevallen de sleutel is tot succes. Gedurende de race worden continu de pitstop strategieën doorberekend op basis van nieuw beschikbare data. Zo kan het team real-time datagedreven beslissingen maken om als eerste over de streep te komen. Volgens Claudia geldt dit in iedere branche. Veel organisaties varen op hun onderbuikgevoel bij het nemen van beslissingen, terwijl dat niet altijd de beste weg is. Door data om te zetten in waardevolle informatie kunnen besluiten makkelijker, sneller en nauwkeuriger worden genomen.

Claudia is van mening dat het uitlegbaar maken van de uitkomst van een model één van de belangrijkste taken is van een data scientist. Je wordt opgeleid om ingewikkelde modellen te programmeren, maar dit is niet altijd noodzakelijk om het vraagstuk van een opdrachtgever te beantwoorden. Het gaat vaak veel meer over het begrijpen van het vraagstuk met een duidelijke uitleg als resultaat. Dat AI niet altijd even helder is, heeft zijn keerzijde binnen de samenleving. Hierdoor zijn mensen nog vaak sceptisch over het gebruik hiervan, zoals het een rol speelde bij de toeslagenaffaire. Claudia is van mening dat AI meer aandacht moet krijgen binnen het onderwijs, vanwege de toenemende invloed op het dagelijks leven. Op deze manier kunnen we beter gaan begrijpen wanneer we AI wel of niet kunnen inzetten en wat de risico’s zijn. Hopelijk neemt het beter begrijpen van AI ook een stukje angst weg, want AI heeft volgens haar ontzettend veel mooie toepassingen!

Vragen?