Koen

Koen studeerde af van de BSc en MSc Business Analytics aan de VU, waarbij hij zijn afstudeeropdracht schreef bij Grant Thornton. Hier startte tevens zijn carrière als data scientist, totdat hij anderhalf jaar later bij Data Science Lab aan het werk ging. Tijdens zijn studie was Koen werkzaam als kok in een restaurant en volgde zijn Minor in het zuiden van de Verenigde Staten. Stilzitten zit er dus voor hem niet in. En dat is zeker niet wat een goede data scientist moet doen volgens hem. Alhoewel hij het heerlijk vindt om onmogelijke modellen te trainen, is het belangrijk dat je als consultant continue bezig bent om te schakelen met de opdrachtgever, verdiepen in de branche en te overleggen met collega’s uit het Lab. Koen is van mening dat je het beste kunt leren door ‘te doen’. Hij zou heel graag nog zelf een data science product in de markt willen zetten. Waar wacht je op Koen?

Koen denkt dat ontwikkelingen – welke nu al zichtbaar zijn – zich zullen gaan doortrekken. Kijkend naar oplossingen die worden aangeboden door de grote Techbedrijven, die zo van de plank kunnen worden gehaald. Er zijn nu al vele packages en softwareoplossingen vanuit Google, Amazon of Microsoft beschikbaar welke toepasbaar zijn op gebieden als NLP, voice-to-tekst en Neurale Netwerken. Dit aanbod wordt steeds groter en hij verwacht dat deze lijn zich door gaat trekken. Koen verwacht dan ook dat er in de nabije toekomst steeds meer op bestaande oplossingen kan worden voortgeborduurd, met uitzondering van zeer complexe of unieke vraagstukken. Zijn werk zal zich dan voornamelijk richten op het scherp krijgen van de klantvraag, bestaande oplossingen finetunen voor specifieke vraagstukken en het beschikbaar stellen van de oplossing aan de eindgebruiker binnen een gebruiksvriendelijk format.

Een goed voorbeeld van een AI-toepassing vindt Koen binnen de gezondheidszorg. Bij meerdere ziekenhuizen wordt gewerkt met Image recognition, dat een bepaald type tumor kan herkennen op medische foto’s, wat anders enkel herkent kan worden door zeer gespecialiseerde artsen. Echter, men moet wel voorzichtig zijn met het gebruiken van AI-oplossingen zonder menselijke controle. In dit geval wordt het gebruikt in combinatie met het oordeel van gespecialiseerde artsen. In deze vorm kan AI een mooie en zeer nuttige bijdrage leveren.

Vragen?