In razend tempo zien we de grenzen tussen mens en machines vervagen. Computer Vision speelt hier een belangrijke rol in. Maar wat is Computer Vision? En waarom is dit zo waardevol voor de toekomst? Waarom investeren de grote tech organisaties hier massaal in?

Wat is Computer Vision?
Computer Vision is een tak binnen AI die computers helpt visuele informatie te begrijpen, vergelijkbaar met het menselijk brein. Computers kunnen afbeeldingen en video’s analyseren, patronen herkennen en objecten detecteren.

Een computer kan bijvoorbeeld door Computer Vision een hond van een mens onderscheiden. Dit heeft de computer moeten leren, net zoals wij mensen dit ook hebben moeten doen. De computer heeft een uitgebreide verzameling foto’s gezien waarop zowel mensen als honden te zien zijn. De afbeeldingen worden geanalyseerd en de computer begint patronen en kenmerken op te merken die typerend zijn voor een mens en een hond. Dit zijn bijvoorbeeld vormen, kleuren, texturen, maar het kunnen ook andere visuele eigenschappen zijn.

Als de computer genoeg afbeeldingen heeft gezien en patronen heeft herkend, kunnen nieuwe afbeeldingen geanalyseerd worden. Wanneer er overeenkomsten zijn tussen de visuele kenmerken van de nieuwe afbeelding en de patronen die de computer heeft geleerd van de eerdere foto’s, detecteert de computer een hond of een persoon (zie afbeelding).

computer vision objecten herkennen

Het vermogen van de computer om een persoon en een hond te detecteren is een voorbeeld van  Computer Vision. De computer kan visuele informatie begrijpen en hierop reageren, net zoals onze eigen ogen en hersenen ons helpen de wereld om ons heen te begrijpen.

Toepassingen van Computer Vision
Het revolutionaire aan Computer Vision is dat computers nu complexe visuele taken kunnen uitvoeren die eerst exclusief voor mensen waren. Dit betekent niet alleen tijdswinst en efficiëntie, maar opent ook deuren naar innovatieve oplossingen voor uitdagingen in diverse sectoren.

Hoe kan je Computer Vision toepassen in ons dagelijks leven?
Het lijkt misschien een ver van je bed show, maar grote kans dat je al dagelijks wordt geconfronteerd met Computer Vision. Open jij je telefoon nog met een wachtwoord?

Gezichtsherkenning

Vergeet Wachtwoorden, Zeg Hallo tegen Gezichtsherkenning!
FaceID is een heel duidelijk voorbeeld van Computer Vision. Je telefoon kan jouw gezicht herkennen en je direct toegang verlenen tot je smartphone. Het is slechts een voorproefje van wat er mogelijk is met deze technologie.

Medische Diagnose

Misschien wel een levensreddende Revolutie?
In de medische wereld kan Computer Vision artsen ondersteunen in ziekten en afwijkingen te identificeren op medische beelden zoals röntgenfoto’s en CT & MRI-scans. Diagnoses worden snel gedetecteerd, wat van levensbelang kan zijn. Daarnaast hebben artsen hierdoor altijd een second opinion.

Autonome Voertuigen

De Toekomst van Mobiliteit
Misschien wordt 2024 wel het jaar van de zelfrijdende auto’s die veilig en efficiënt op de weg navigeren. Dit kan dankzij Computer Vision. De computer kan de weg scannen en obstakels identificeren. Deze technologie heeft het potentieel om de toekomst van mobiliteit drastisch veranderen. De voorspellingen zijn dat het verkeer een stuk voorspelbaarder wordt en dus veiliger.

Slimme Camera’s

Waken Over Jouw Veiligheid
Veiligheidssystemen en bewakingscamera’s maken gebruik van Computer Vision om verdachte activiteiten of objecten te detecteren en direct waarschuwingen te genereren. Denk bijvoorbeeld aan wapendetectie.

Landbouw en Voedselproductie

De Groene Revolutie?
In de landbouwsector wordt computer vision ingezet bij het monitoren van gewassen, plagen en irrigatiebehoeften. Dit draagt bij aan duurzame en efficiënte landbouw. Ook in de voedselproductie wordt Computer Vision gebruikt voor bijvoorbeeld kwaliteitscontrole en sortering van producten, hierdoor kunnen we genieten van nog versere voedingsmiddelen.

Generatieve AI

Kunstmatige Creativiteit
Generatieve AI/ Generative AI heeft ons in 2023 laten zien dat het nieuwe en originele inhoud kan creëren, in plaats van alleen bestaande gegevens te analyseren of erop te reageren. Hulpmiddelen zoals ChatGPT en DALL-E worden gebruikt om tekstuele informatie om te zetten in prachtige foto’s en kunstwerken. Absoluut een voorbeeld van Computer Vision dat ons nog enorm gaat verbazen.

De grenzen vervagen
Door te investeren in deze technologische revolutie, kunnen we bijdragen aan ontwikkelingen en nieuwe toepassingen ontdekken die ons dagelijks leven nog meer zullen veranderen. Dat is ook 1 van de redenen dat de grote tech giganten zoveel investeren, aangezien ze een dagelijks rol willen spelen in ons leven. De grenzen vervagen steeds meer. Wat denken jullie? Waar gaat deze revolutie naartoe?

Wil jij meer weten over Computer Vision? Of specifiek onderzoeken wat Computer Vision voor jouw organisatie kan betekenen? Neem contact met ons op. Ons Computer Vision team vertelt je graag meer.

VRAGEN?

Neem contact met ons op

Nicole van de Weijer

020-3031414