Data for Good – nieuw project voor Floating Farm

Sinds Mei 2019 is in Rotterdam de eerste drijvende boerderij ter wereld operationeel. Floating Farm produceert gezond voedsel in steden, dichtbij de consument. Op een duurzame, innovatieve, transparante manier met dierenwelzijn als top prioriteit. Voor de Floating Farm is het belangrijk om voedselverliezen tegen te gaan, transport van voedsel te reduceren en de kwaliteit van het voedsel te verbeteren. Breng de boerderij terug in de stad als onderdeel van een schone, leefbare en bewuste stads-transformatie. Zij noemen dat Transfarmation.

Nieuwe Data for Good project: Floating Farm ? DSL

Doel & aanpak

Floating Farm zet in op alles automatiseren en circuleren. Gebruik maken van data past hier helemaal bij. Wij helpen Floating Farm met behulp van data om te onderzoeken wanneer het beste moment is om het voer voor de koeien te storten. Het voer wordt nu namelijk automatisch op bepaalde tijden ‘gestort’.
Er hangen overal camera’s in de boerderij om de koeien te checken en deze staan nu ook gericht naar waar het eten ligt. Wij willen een model trainen, nadat we de foto’s geschikt vinden en gelabeld zijn (hoeveel voer er ligt), zodat het model detecteert of er genoeg voer voor de koeien ligt. Met onze eventuele bevindingen kan er gecheckt worden wanneer het voer gestort moet worden i.p.v. dat het op bepaalde tijd wordt gedaan. De koeien moeten namelijk non-stop voer hebben en er zijn dagen dat ze minder of juist meer eten. Ons model kan heel fijn zijn in zo’n situatie om bijvoorbeeld zo min mogelijk voer te verspillen en zodat de koeien optimaal kunnen eten.

Met Data For Good helpen wij maatschappelijke organisaties met hun datavraagstukken die niet de middelen of resources hebben. Denk hierbij aan NGO’s, cultuur en sport. Wij willen hiermee onze kennis en expertise inzetten voor goede doelen. Bovendien komen onze professionals zo in aanraking met nieuwe vraagstukken en technieken, en die kennis zetten wij weer in bij andere organisaties.