Data Strategy

De kracht van data strategy

Written by
DSL
Published on
juni 6, 2024
DSL blog

Als organisatie weet je dat je iets moet doen met de beschikbare data. De zin “Misschien moeten we iets met data” horen wij vaak. Maar hoe dan? Waar begin je? Elke organisatie heeft data, maar waar het echt om gaat is wat je ermee doet.

Het grotere vraagstuk

Voor ons begint dat bij het grotere vraagstuk: de kerndoelen van jouw organisatie. Data op zich is namelijk weinig waard. Hoe zet je het in? Hoe laat je het voor je werken? Je hebt ambities en stelt doelen, maar heb je ook een passende data strategy?

Wat is een data strategy?

Een data strategy is een plan dat beschrijft hoe jouw organisatie data zal verzamelen, beheren, analyseren en gebruiken om jouw bedrijfsdoelen te bereiken. Het gaat niet alleen om de technologie, maar ook om de processen, mensen en cultuur binnen je organisatie. Een goede data strategy zorgt ervoor dat je data effectief inzet om je doelen te ondersteunen en je concurrentiepositie te versterken.

De risico’s van geen data strategy

Het ontbreken van een goede data strategy kan serieuze risico’s met zich meebrengen:

  • Gebrek aan overzicht en inefficiëntie: Zonder een goede data strategy zie je dat er veel initiatieven zijn waar er maar weinig van worden geïmplementeerd. Een data strateeg heeft overzicht en zorgt ervoor dat het bij de juiste mensen landt.
  • Gemiste kansen: zonder een strategy mis je kansen om data te gebruiken om je bedrijfsprocessen te verbeteren en innovatie te stimuleren die daadwerkelijk bijdragen om je doelen te bereiken.
  • Verandercapaciteit ontbreekt: data strategen zorgen ervoor dat ze de gehele organisatie meekrijgen. Wanneer je geen duidelijk strategy hebt zie je dat het vaak lastig is om de verandering in gang te zetten richting een datagedreven organisatie.

Hoe wij helpen

Bij ons draait alles om het helpen van organisaties om hun data effectief te gebruiken. Wij starten altijd bij de kerndoelen van jouw organisatie. Samen ontwikkelen we een data strategy die perfect aansluit bij jouw ambities. We zorgen ervoor dat je niet alleen de juiste technologie en tools hebt, maar ook de processen en cultuur die nodig zijn om data-gedreven succes te behalen.

Het implementeren van een effectieve data strategy is een uitdaging, maar met de juiste begeleiding kan jouw organisatie er de vruchten van plukken. We begeleiden je bij elke stap van het proces, van de eerste analyse tot de implementatie en verdere optimalisatie van je data strategy.

Vragen? Neem contact met ons op

Blog

Dit is ook interessant

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.

De Floating Farm in Rotterdam is de eerste drijvende boerderij ter wereld. De prioriteiten zijn dierenwelzijn, circulariteit, duurzaamheid en innovatie. Voor ons eens interessant om te onderzoeken…

Large language models (LLMs) als ChatGPT zijn populair. Niet alleen voor persoonlijk gebruik, maar ook binnen organisaties. Bedrijfsdocumenten doorzoeken voor specifieke informatie,…

Organisaties zijn voortdurend op zoek naar manieren om voorop te blijven lopen. Dat kan op allerlei manieren, maar sinds we bewust data…

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Wil je als eerste op de hoogte zijn van een nieuwe blog?

Adres:
Donker Curtiusstraat 23C
1051 JM Amsterdam
Contact:

© 2024 Data Science Lab. All rights reserved. Design & Development by Yourtechclub